Ο Χείρων Κένταυρος Θεραπευτής – Η ιστορία ενός τραυματισμένου θεραπευτή
Πληροφορίες
Ο Χείρων Κένταυρος, γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας είναι μια σημαντική μορφή της ελληνικής μυθολογίας, τόσο για την σχέση του με τη θεραπεία και άλλες υπό διαμόρφωση φυσικές επιστήμες του αρχαίου κόσμου, όσο και για την σχέση του με τη διδασκαλία των ηρώων. Υβριδική μορφή, όπως όλοι οι κένταυροι και τα άλλα χιμαιρικά πλάσματα του μυθικού κόσμου, διακρίνεται από τους υπόλοιπους του είδους του για την προαιώνια σοφία που κατέχει. Παρουσιάζεται σε πολλούς μύθους, με σημαντικότερο αυτόν στον οποίο φέρεται να ήταν δάσκαλος του Αχιλλέα.
Ο Χείρωνας είναι γνωστός σαν ο “Πληγωμένος Θεραπευτής”. Ήταν ταυτόχρονα πολεμιστής και θεραπευτής. Κάποτε ο μαθητής του ο Ηρακλής τον πλήγωσε μ’ ένα φαρμακερό βέλος στο πόδι – η πληγή του ήταν αγιάτρευτη. Ο Χείρωνας ήταν αθάνατος μα τρωτός (δεν μπορούσε να πεθάνει από την πληγή του αυτή). Πληγώθηκε, ένιωσε τον πόνο κι ενώ θεράπευε τους άλλους ο ίδιος δεν μπορούσε να θεραπεύσει την πληγή του. Στο τέλος θυσίασε την αθανασία του για να απαλλαγεί από τον πόνο και να πάρει τη θέση του.
Σκοπός
Το σεμινάριο-εργαστήριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας και σκοπός του είναι να συνδράμει τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά στην αναζήτηση και τη βαθύτερη κατανόηση του τραύματος του θεραπευτή στο πλαίσιο της αντιμεταβίβασης.
Στο σεμινάριο-εργαστήριο, θα δοθεί έμφαση σε ασκήσεις που μπορεί ένας θεραπευτής να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να εμβαθυνει και να παρατηρήσει το βιωμένο του τραύμα καθώς τον ρόλο που α υ τ ο διαδραματιζει στην ψυχοθεραπευτική διαδικασια.
Το τραύμα σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη είναι αρχαία Ελληνική λέξη,προερχόμενη από το ρήμα τιτρώσκω που σημαίνει «τραυματίζω, πληγώνω,διατρυπώ », ενώ σύμφωνα με το Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης των J. Laplace &J. B. Pontails (σελ. 503) το Τραύμα αναφέρεται σε ένα συμβάν της ζωής του ατόμου, το οποίο ορίζεται από την ένταση του, από την αδυναμία του ατόμου να το αντιμετωπίσει κατά τρόπο κατάλληλο, και από τον συγκλονισμό και τις παθογόνες επιπτώσεις διάρκειας που επιφέρει στην ψυχική του οργάνωση.
Σύμφωνα με νευροεπιστήμονες, όπως ο Antonio Damasio, οι άνθρωποι έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται αυτόματα στις εισερχόμενες αισθητηριακές πληροφορίες από το περιβάλλον, με σχετικά σταθερό σχέδιο δράσης και συμπεριφοράς.
Μια λειτουργία του νου είναι να αναστέλλει, να οργανώνει και να ρυθμίζει αυτές τις αυτόματες απαντήσεις, ώστε να είμαστε αξιόπιστοι και σταθεροί στους εαυτούς μας και στους άλλους. Αυτό είναι σημαντικό για να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους στους οποίους βασιζόμαστε για να έχουμε νόημα, συντροφιά, επιβεβαίωση, προστασία και σύνδεση. Ένα βασικό σημείο είναι ότι τα τραυματισμένα άτομα χάνουν την προβλεψιμότητα και την σταθερότητα των απαντήσεων συμπεριφοράς και δράσης μετά το τραύμα τους και με αυτό τον τρόπο, συχνά καταλήγουν να απομονώνονται, να αποσύρονται και να θυματοποιούνται ή να κρίνονται από τους εαυτούς τους και τους άλλους.
Ο Bessel van der Kolk επισημαίνει ότι τα τραυματισμένα άτομα συχνά χάνουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους ως οδηγούς για αποτελεσματική δράση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματα του θύματος δεν παρήγαγαν το επιθυμητό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του τραύματος και έκτοτε, όταν ενεργοποιηθούν τα ίδια συναισθήματα, πυροδοτείται μια αποσύνδεση, οπότε το άτομο δεν μπορεί πλέον να αναγνωρίσει το νόημα των σωματικών αισθήσεων και της μυϊκής ενεργοποίησης: δεν μπορεί να έχει επίγνωση, να τα ονοματίσει και να τα ρυθμίσει.
Ο Alexander Lowen επισημαίνει ότι το άγχος είναι μια θεμελιώδης κατάσταση για την εμφάνιση της κατάθλιψης, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει την βασική σωματο-ψυχονοητική κατάσταση που γίνεται αισθητή όταν το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ) κάποιου είναι στη συμπαθητική κατάσταση «μάχης ή φυγής». Οι μελέτες δείχνουν ότι τα τραυματισμένα άτομα εξακολουθούν να ζουν σε κατάσταση «πάλης ή φυγής» σχεδόν συνέχεια, καθώς βρίσκονται σε υπερδιέγερση και υπερ-εγρήγορση που συνηγορούν στη μετάβαση του ΑΝΣ τους σε Συμπαθητική κατάσταση «μάχης ή φυγής».
Οι θεραπευτές του σεμιναρίου Θεόδωρος Τσιριγώτης & Αναστάσιος Χαραλαμπάκης έχουν ασχοληθεί συστηματικά τόσο με τη μετατραυματαική διαταραχή του στρες όσο και με τη τραυματολογία και τραυματαοθεραπεία.
Διεξαγωγή: Σάββατο 22 (10:00-18:00) & Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου (10:00-15:00) 2018, στην Αίθουσα Κάθεξις”, Μελετίου Μεταξάκη 8, www.kathexis.gr
Δηλώσεις Συμμετοχής καθημερινά στο 28210-70830 (11:00-16:00), καθώς και στο info@psychologychania.gr
Κόστος: 120€