Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία
“Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία”
Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια ψυχοκοινωνική παρέμβαση που στοχεύει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Το CBT επικεντρώνεται στην πρόκληση και την αλλαγή των δυσνόητων γνωστικών στρεβλώσεων (π.χ. σκέψεων,πεποιθήσεων και συμπεριφορών) και συμπεριφορών, στη βελτίωση της συναισθηματικής ρύθμισης και στην ανάπτυξη προσωπικών στρατηγικών αντιμετώπισης που στοχεύουν στην επίλυση των σημερινών προβλημάτων. Αρχικά, σχεδιάστηκε για να θεραπεύει την κατάθλιψη, αλλά οι χρήσεις του έχουν επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνουν τη θεραπεία πολλών συνθηκών ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους. Το CBT περιλαμβάνει μια σειρά γνωστικών ή συμπεριφοριστικών ψυχοθεραπειών που θεραπεύουν συγκεκριμένες ψυχοπαθολογίες χρησιμοποιώντας τεχνικές και στρατηγικές βασισμένες σε αποδείξεις.
Το μοντέλο CBT βασίζεται στον συνδυασμό των βασικών αρχών από τη συμπεριφορική και τη γνωστική ψυχολογία.Διαφέρει από τις ιστορικές προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία,όπως η ψυχαναλυτική προσέγγιση όπου ο θεραπευτής αναζητά το ασυνείδητο νόημα πίσω από τις συμπεριφορές και στη συνέχεια διατυπώνει μια διάγνωση.
Αντίθετα, το CBT είναι μια μορφή θεραπείας «εστιασμένη σε προβλήματα» και «προσανατολισμένη στη δράση», που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συγκεκριμένων προβλημάτων που σχετίζονται με διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή. Ο ρόλος του θεραπευτή είναι να βοηθήσει τον πελάτη να βρει και να εφαρμόσει αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των καθορισμένων στόχων και τη μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής Το CBT βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι στρεβλώσεις της σκέψης και οι δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές
διαδραματίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση ψυχολογικών διαταραχών και ότι τα συμπτώματα και η συνακόλουθη δυσφορία μπορούν να μειωθούν με τη διδασκαλία νέων δεξιοτήτων επεξεργασίας πληροφοριών και μηχανισμών αντιμετώπισης
Σε σύγκριση με τα ψυχοδραστικά φάρμακα, οι μελέτες επανεξέτασης έχουν διαπιστώσει ότι το CBT είναι μόνο αποτελεσματικό για τη θεραπεία λιγότερο σοβαρών μορφών κατάθλιψης και άγχους, διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), τικ, κατάχρησης ουσιών, διαταραχών διατροφής και οριακής διαταραχής προσωπικότητας . Συχνά συνιστάται σε συνδυασμό με φάρμακα για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων,όπως η σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, η διαταραχή της χρήσης οπιοειδών, η διπολική διαταραχή και οι ψυχωσικές διαταραχές.Επιπλέον, η CBT συνιστάται ως η πρώτη γραμμή θεραπείας για την πλειοψηφία των ψυχολογικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους,συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας και της διαταραχής συμπεριφοράς . Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι άλλες θετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις ήταν εξίσου αποτελεσματικές για τη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων στους ενήλικες. Παράλληλα με τη διαπροσωπική ψυχοθεραπεία (IPT), η CBT συνιστάται στις κατευθυντήριες γραμμές της θεραπείας ως μια ψυχοκοινωνική θεραπεία της επιλογής και η CBT και η IPT είναι οι μόνες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις που υποχρεούνται οι φοιτητές ψυχιατρικής να εκπαιδεύονται.
Με γνώμονα τις ανάγκες της εποχής το Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων οργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης στις στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία. Η εκπαίδευση απευθύνεται σε επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, οι οποίοι επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην εν λόγω προσέγγιση.
Η εκπαίδευση θα έχει διάρκεια ένα εκπαιδευτικό έτος (Oκτώριος 2021– Ιούλιος 2022) ενώ τα σεμινάρια θα διεξάγονται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες, ώστε όλοι οι επιμορφούμενοι να οργανώσουν έγκαιρα το πρόγραμμά τους. Το σύνολο των ωρών εκπαίδευσης ανέρχεται στις 120 ώρες με δυνατότητα παρακολούθησης δια ζώσης & εξ αποστάσεως.
Οι συμμετέχοντες στο τέλος της εκπαίδευσής τους θα λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης και κατάρτισης στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία.
Δηλώσεις συμμετοχής: https://forms.gle/Vq4xEdZMZYkBrJPn9
Πληροφορίες/εγγραφές: www.eicp.eu , info@psychologychania.gr