Ερώτηση: Κα Κατηρτζόγλου ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και τη πρόθεσή σας να συμμετάσχετε στη νέα θεματική ενότητα του EICP σε συνεργασία με το Γραφείο Αποφοίτων. Θα θέλαμε να μας πείτε μερικά λόγια για εσάς.
Απάντηση: Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κατέχω μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) στην Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & ΕΑΠ). Συνεχίζω τη δια βίου μάθηση καθώς τη θεωρώ ένα βασικό εργαλείο για τη προσωπική ανάπτυξη, ενημέρωση και εξέλιξη της ψυχοθεραπευτικής ιδιότητας φοιτώντας τη παρούσα περίοδο στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Ιταλίας – Ε Campus Universita Italia .Επίσης ολοκληρώνω την εκπαίδευση μου στη θεραπεία τραύματος μέσω της μεθόδου ΕMDR.
Επιπρόσθετα, διαθέτω διετή εκπαίδευση στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Gestalt και ειδικότερα στη στήριξη και σε δεξιότητες επικοινωνίας σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο και στο άμεσο τους περιβάλλον (Gestalt Foundation Ιnstitute & Σύλλογος καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι) καθώς και στη Συμβουλευτική – Ψυχομετρία και Διαχείριση Κρίσεων, με ειδίκευση στη σχολική συμβουλευτική, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την διοίκηση οργανισμών σχολικών μονάδων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχω διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής.
Τα τελευταία χρόνια διατηρώ το γραφείο μου στα Άνω Πατήσια. Είμαι Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Κοινωνιολόγος και Εκπαιδεύτρια στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο συμβουλευτικής & ψυχοθεραπείας (ΕΙCP)
Ερ: Ποιο πρόγραμμα/ποια προγράμματα παρακολουθήσατε στο EICP;
Απ: Εκπαιδεύτηκα και ολοκλήρωσα το πενταετές κλινικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία.
Ερ: Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ψυχική υγεία;
Απ: Από πολύ μικρή είχα ένα έντονο ενδιαφέρον για κάθε μορφή συλλογικής έκφρασης με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Οι αρχικές μου σπουδές στην Κοινωνιολογία μου έδιναν απαντήσεις για τις κοινωνικές προεκτάσεις της ανθρώπινης υπόστασης και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων του ανθρώπου. Η στροφή μου στο κλάδο της ψυχικής υγείας ήρθε σαν αποτέλεσμα στο να έχω μια πιο ολιστική αντίληψη σε αυτό που ονομάζουμε ΄΄άνθρωπος΄΄. Ταυτόχρονα η διαδρομή μου ως θεραπεύτρια και ο δρόμος της ψυχοθεραπείας με δίδαξε πόσο βαθιά όμορφο είναι να βλέπεις ανθρώπους να ξαναγεννιούνται, να διεκδικούν και να προσπαθούν να γίνουν αυτό που πραγματικά μέσα τους είναι.
Αν θα μπορούσα να το πω με απλά λόγια τι ήταν καθοριστικό για να κάνω αυτές τις επιλογές αναφορικά με τις σπουδές μου θα χρησιμοποιούσα τη φράση του Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Μπρετόν: “Όποια και αν είναι η ερώτηση, ο άνθρωπος είναι η απάντηση.”
Ερ: Τι σας έκανε να επιλέξετε το EICP;
Απ: Η ποιότητα των σπουδών του κέντρου δίχως αυτό να συνεπάγεται ένα υπέρογκο ποσό διδάκτρων. Ταυτόχρονα η εξ αποστάσεως σπουδές μου έδιναν τη δυνατότητα να μπορώ να παρακολουθήσω την εκπαίδευση σε ένα πλαίσιο που με εξυπηρετούσε εκείνη τη περίοδο. Τέλος το είδος της προσέγγισης που θα εκπαιδευόμουν. Η συνθετική ψυχοθεραπεία παρέχει μια μοναδική, εξατομικευμένη θεραπεία που να ταιριάζει στις ανάγκες του θεραπεύομενου/ης. Ο βασικός πυρήνας της θεώρησης των συνθετικών ψυχοθεραπευτών/τριών είναι ότι: Δεν υπάρχει μια θεωρία ή θεραπευτική προσέγγιση που να έχει τη μαγική απάντηση σε όλα μας τα προβλήματα. Οι διαφορετικές θεωρίες από διαφορετικούς τύπους θεραπειών μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν για τη θεραπεία σύνθετων ζητημάτων.
Ερ: Αν θα μπορούσατε να επιλέξετε τρεις στιγμές από την εκπαίδευσή σας στο EICP, ποιες θα επιλέγατε και για ποιο λόγο;
Απ: Η πρώτη στιγμή ήταν όταν είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε ένα βιωματικό διήμερο του κέντρου στα Χανιά με θεματική τη διαχείριση του πένθους και να έχω την ευκαιρία να δω πρώτη φορά από κοντά τους καθηγητές/τριες μου και η ζεστή αγκαλιά που πήρα από αυτούς/ες.
Η δεύτερη στιγμή ήταν όταν έγινα δεκτή στα πλαίσια της εκπαίδευσης μου να κάνω την πρακτική μου άσκηση στο συμβουλευτικό σταθμό απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και όλη αυτή η εμπειρία που αποκόμισα. Ειδικά στο τομέα της απεξάρτησης μου έγινε ακόμη πιο σαφές αυτό που συχνά αναφέρει η ψυχίατρος Κ. Μάτσα για όσους/όσες επιλέγουν τις ναρκωτικές ουσίες ότι αποτελεί μια “παράδοξη πρόθεση επιβίωσης”.
Η τρίτη στιγμή ήταν όταν παρουσίαζα τις τελικές μου εργασίες-΄΄μελέτες περιπτώσεων΄΄, ως προϋπόθεση για να πάρω το δίπλωμα μου, στους εκπαιδευτές μου και συνοδοιπόρους μου σε αυτό το εκπαιδευτικό μου ταξίδι Τ. Χαραλαμπάκη & Θ. Τσιριγώτη.
Βίωσα ανάμεικτα συναισθήματα χαρμολύπης και συγκίνησης. Χαράς που τα κατάφερα να φτάσω στο τέλος αυτής της διαδρομής, λύπης που έκλεινε αυτός ο κύκλος και δε θα υπήρχε αυτή η συχνή επαφή και ζύμωση και συγκίνησης που βαθιά μέσα μου γνώριζα ότι αν χρειαζόμουν όποια υποστήριξη θα ήταν εκεί.
Ερ: Μεταξύ των πιστοποιήσεών σας, πρόσφατα τιμηθήκατε ως μέλος της Society for the Exploration of Psychotherapy Integration (S.E.P.I.), ως απόφοιτη του Ινστιτούτου. Πως ήταν αυτό για εσάς;
Απ: Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε συλλόγους που προάγουν την κατοχύρωση του επαγγέλματος. Επιπρόσθετα η συμμετοχή μας σε συλλόγους μας κρατα ενήμερους/ες των εξελίξεων του κλάδου της ψυχοθεραπειας αλλά και σε αρκετούς όπως η Sepi δημιουργείται μια βάση δεδομένων στην οποία συγκεντρωνονται πληροφορίες για τους Έλληνες συνθετικους ψυχοθεραπευτες/τριες. Κατ αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η επικοινωνία ανάμεσα μας σε ερευνητικό η θεραπευτικό επίπεδο αλλά και προς το κοινό
Ερ: Κάποια συμβουλή για τους νεότερους ή εκπαιδευόμενους συναδέλφους;
Απ: Να μην ξεχνούν ότι βασικό εργαλείο για να μπορούμε να γίνουμε ψυχοθεραπεύτριες/ες είναι ο εαυτός μας. Συνεπώς εκπαίδευση, παρακολούθηση των εξελίξεων του κλάδου, συνεχής επιμόρφωση αλλά κυρίως πολύ προσωπική θεραπεία. Για να μπορούμε να είμαστε στην θέση να συνταξιδέψουμε στο ταξίδι θεραπείας των ανθρώπων που μας επιλέγουν χρειάζεται να έχουμε καλύψει ένα μεγάλο μέρος των τυφλών μας σημείων.
Ερ: Πριν κλείσουμε, που θα μπορούσε κάποιος να σας βρει;
Απ: Διατηρώ το ατομικό μου γραφείο στα Πατήσια, Ανθέων 42 καθώς και στο προσωπικό μου site: https://efikatirtzoglou.com/
Ερ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας στις Ιστορίες Αποφοίτων του EICP.