0
No products in the cart.
0
No products in the cart.
0
No products in the cart.
0
No products in the cart.

Ιστορίες Αποφοίτων | Δημήτρης Μέτο

Home / Άρθρα / Ιστορίες Αποφοίτων | Δημήτρης Μέτο

Περιεχόμενα

Ερώτηση: Μιλήστε μας για εσάς.

Απάντηση: Ζω και εργάζομαι στην Αγγλία ως νοσηλευτής, και σύντομα ιδιωτικά ως counsellor σε Αγγλία και Ελλάδα. Έχω σπουδάσει φιλοσοφική και νοσηλευτική. Στην Ελλάδα σπούδασα Ιστορικό και Αρχαιολογικό και έλαβα μεταπτυχιακό στις Βυζαντινές σπουδές. Έπειτα, η ζωή με έφερε στην Αγγλία. Εδώ δούλεψα αρχικά σε σχολεία, αλλά προτίμησα να στραφώ στον τομέα της υγείας όπου θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα και με μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ζωή των άλλων Εργάστηκα ως φροντιστής (support worker) σε διάφορα ιδρύματα που σχετίζονταν με το Alzheimer και την άνοια. Αργότερα στράφηκα περαιτέρω στην ψυχική υγεία, εργαζόμενος με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, ψυχιατρικές νόσους, αυτοτραυματισμούς και νευρολογικά προβλήματα.Μετά την εμπειρία αυτή ξεκίνησα τις σπουδές μου στην νοσηλευτική (Αγγλία) και παράλληλα δούλεψα στο γενικό νοσοκομείο. Η εργασιακή μου πορεία στο νοσοκομείο και οι σπουδές μου συνέπεσαν με την περίοδο του κορονοϊού. Έτσι εργάστηκα σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, και ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα επείγοντα, το καρδιολογικό και η ΜΕΘ (ITU/ICU). Τα βιώματα που είχα το προνόμιο να ζήσω μου έχουν επιτρέψει να προσεγγίσω τον άνθρωπο σφαιρικά, στα καλά του αλλά και στις προκλήσεις του. Με το πέρας των σπουδών μου εργάζομαι ως νοσηλευτής σε δομή με ασθενείς που αντιμετωπίζουν πολύπλοκα ζητήματα υγείας, ψυχολογικά, νοητικά ή και σωματικά. Εκτός των κλινικών ζητημάτων, οι αρμοδιότητες μου συμπεριλαμβάνουν και την εποπτεία των εργαζομένων.Στις δραστηριότητες μου συμπεριλαμβάνεται και η συγγραφή, με ψευδώνυμο ή χωρίς. Προς το παρόν έχω γράψει ένα βιβλίο με ποιήματα: Μεριντιάν Μέτο, «Ἄνθρωπος μεσημβρινός», Ἐκδόσεις Θεοδόση Ἀγγ. Παπαδημητρόπουλου, 2022.

Ερ.:Ποιο πρόγραμμα/ποια προγράμματα παρακολουθήσατε στο EICP;

Απ.: Παρακολούθησα το τριετές πρόγραμμα της Συνθετικής Συμβουλευτικής. Λόγω φόρτου εργασίας ως νέος νοσηλευτής σε ένα αρκετά απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, και λόγω ωραρίου, ανέβαλλα τις σπουδές στην ψυχοθεραπεία μέχρι το πρόγραμμα μου να σταθεροποιηθεί.

Ερ.:Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ψυχική υγεία;

Απ: Ο λόγος ήταν πως ήθελα να προσφέρω στους άλλους, αλλά και σε μένα τον ίδιο ένα θετικό πρόσημο. Μετά τις σπουδές μου στην ιστορία με ενδιέφερε ο τομέας της υγείας και θεωρώ πως ο τομέας αυτός, πέραν των δυσκολιών είναι προνομιακός διότι σου επιτρέπει να δεις τον άλλον στο βάθος του και σου δίνει μια άλλη, πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής. Αποκτάς άλλη οπτική για τα πράγματα, καθώς στην ζωή αυτή δεν είμαστε παρά μόνο μεταχειριστές ή πραματευτές της ύλης.

Ερ.: Τι σας έκανε να επιλέξετε το EICP;

Απ.: Το EICP μου προσέφερε πολλά πλεονεκτήματα τα οποία με έκαναν να μην διστάσω καθόλου για τις σπουδές μου. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία στις σπουδές, πέραν του προσιτού κόστους των σπουδών. Είτε δια ζώσης, είτε εξ’ αποστάσεως ή και τα δύο υπάρχουν λύσεις για το ωράριο του καθενός. Η Συνθετική Προσέγγιση, ιδιαίτερα, μου ταίριαξε περισσότερο επειδή δεν υπάρχει κάποια αγκύλωση στις κατευθύνσεις, διότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και διαφορετικές οι ανάγκες τους. Πέραν τούτων, τα στελέχη του κέντρου είναι άνθρωποι έμπειροι, επαγγελματίες, αλλά και αρκετά προσιτοί και ευαίσθητοι στα θέματα των σπουδαστών, και προσπαθούν να κάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία όσο πιο ομαλή γίνεται.

Ερ.:Πρόσφατα, ως απόφοιτος του EICP, πιστοποιηθήκατε από τον BACP. Πως θα σας βοηθήσει αυτά στα περαιτέρω επαγγελματικά σας σχέδια;

Απ.: Η πιστοποίηση μου από το BACP ήταν μια ιδιαίτερα μεγάλη στιγμή διότι οι κόποι μου ευόδωσαν. Έτσι καλύπτομαι εργασιακά σε διαφορετικά πλαίσια και απαιτήσεις, που αλλιώς δεν θα ήταν δυνατό. Το EICP ήταν ο κύριος λόγος που πήρα την πιστοποίηση. Η επιλογή μου για το υψηλό επίπεδο σπουδών αντικατοπτρίζεται και στο εξωτερικό πέραν από την Ελλάδα.

Ερ.: Αν θα μπορούσατε να επιλέξετε τρεις στιγμές από την εκπαίδευσή σας στο EICP, ποιες θα επιλέγατε και για ποιο λόγο;

Απ.: Οι στιγμές ήταν πολλές και με περιμένουν περισσότερες. Πρώτη στιγμή η γνωριμία με την προσωπική θεραπεύτρια, που έγινε από την λίστα αποφοίτων της σχολής. Δεύτερη στιγμή η γνωριμία με ανθρώπους παρόμοιων ανησυχιών και προβληματισμών.
Τρίτη στιγμή η αναγνώριση από το BACP, με την στήριξη της σχολής, που θα μου ανοίξει περαιτέρω ορίζοντες.

Ερ.:Κάποια συμβουλή για τους νεότερους ή εκπαιδευόμενους συναδέλφους;

Απ.:Η εκπαίδευση στην συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι, βιώνεται, αλλά παράλληλα χρειάζεται και ένα πλάνο για την επιτυχία του στόχου. Ο άλλος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Ο Δημήτρης Μέτο ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Ψυχιατρικός Νοσηλευτής & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ ασκεί και ιδιωτική πρακτική (dimitrismeto@gmail.com).

Για εγγραφές

Για απορίες

Δείτε τα βιβλία μας

Βρες τον Θεραπευτή σου

Τελευταία άρθρα & ανακοινώσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!