Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν μια σημαντική κατηγορία ψυχολογικών προβλημάτων που επηρεάζουν σοβαρά τη σχέση ενός ατόμου με τη διατροφή του. Ασθενείς με αυτές τις διαταραχές συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, ενώ η αναγνώριση και η παρέμβαση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη.
Η θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής συνήθως απαιτεί πολυπολική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, της ψυχοθεραπείας, και της ιατρικής παρακολούθησης. Η αντιμετώπιση εστιάζει στην επαναφορά της φυσιολογικής σχέσης με τη διατροφή, στην ανάπτυξη θετικών συνηθειών και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών παραγόντων που συντελούν στην εκδήλωση των διαταραχών. Η ευαισθησία, η κατανόηση και η υποστήριξη από το περιβάλλον του ατόμου αποτελούν επίσης ουσιαστικά στοιχεία για την επιτυχή αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής.
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας – E.I.C.P. (τέως Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων) έχει οργανώσει κύκλο σπουδών Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής κατά τους μήνες Μάιο – Ιούνιο – Ιούλιο. Σκοπός του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει ειδικούς ψυχικής υγείας στη διαχείριση ατόμων με διαταραχές πρόσληψης τροφής. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στην αναγνώριση των συμπτωμάτων των κυριότερων αναγνωρισμένων διατροφικών διαταραχών, αλλά και στην περιγραφή άλλων άτυπων διατροφικών διαταραχών που μπορεί να εμφανιστούν στον γενικό πληθυσμό. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στον τρόπο αξιολόγησης και αντιμετώπισης των διαταραχών διατροφής, με έμφαση στο γνωσιακό-συμπεριφοριστικό μοντέλο και τις κυριότερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Σκοπός του προγράμματος
Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος οι σπουδαστές μας θα είναι σε θέση να:
Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος αντιμετώπισης διαταραχών πρόσληψης τροφής είναι πολλαπλός και περιλαμβάνει:
Εκπαίδευση Ψυχολόγων: Παρέχει στους θεραπευτές την απαραίτητη γνώση και εξειδίκευση στον τομέα των διατροφικών διαταραχών. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των διαφόρων τύπων διατροφικών διαταραχών, των παραγόντων που τις επηρεάζουν και των σύγχρονων προσεγγίσεων στη θεραπεία τους.
Κατανόηση του Συναισθηματικού Φαγητού: Εστιάζει στο πώς η ψυχολογία συνδέεται με τις διατροφικές συνήθειες και πώς οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση με τη διατροφή, αλλά και αντίστροφα.
Θεραπευτικές Δεξιότητες: Εκπαιδεύει τους ψυχολόγους/ψυχοθεραπευτές/συμβούλους ψυχικής υγείας σε θεραπευτικές τεχνικές που είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η αποδοχή και δεσμευτική συμπεριφορά, και η θεραπεία μεταβολής συμπεριφορών.
Επαγγελματική Ανάπτυξη: Στοχεύει στη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των ψυχολόγων/ψυχοθεραπευτών/συμβούλων ψυχικής υγείας στον τομέα της αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών, ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν ολοκληρωμένη ψυχολογική στήριξη.
Συνεργασία με άλλους Επαγγελματίες: Ενθαρρύνει τη συνεργασία με διατροφολόγους, γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να παρέχεται ολοκληρωμένη περίθαλψη στους ασθενείς με διατροφικές διαταραχές.
Συνολικά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να εξοπλίσει τους θεραπευτές με τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις για την αποτελεσματική υποστήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές.
Αξιολόγηση - Πιστοποίηση
Για τη λήψη του πιστοποιητικού εκπαίδευσης στις διατροφικές διαταραχές οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα υποχρεούνται σε παρακολούθηση των μαθημάτων-εργαστηρίων-σεμιναρίων (85%) επί του συνόλου, καθώς και σε παρουσίαση μελέτης περίπτωσης.
Θεματικές Ενότητες
1η εβδομάδα
Ψυχολογία & Διατροφή ( Πείνα, όρεξη και κορεσμός ως φυσιολογικές λειτουργίες. Διατροφή και Συναισθήματα. Συναισθηματική Ανάπτυξη του ατόμου σε σχέση με τη διατροφή, Κοινωνική, Πολιτισμική και Θρησκευτική Διάσταση της Τροφής. Κατανάλωση Τροφής και Εξάρτηση)
2η εβδομάδα: Διατροφικές Διαταραχές Ι
Διατροφικές Διαταραχές σε Παιδιά, Νευρική Ανορεξία (Διατροφικές Διαταραχές στη Βρεφική, Νηπιακή και Παιδική Ηλικία, Νευρογενής Ανορεξία: επιδημιολογία, κλινικά συμπτώματα και συμπεριφορές, συννοσηρότητα με άλλες διαταραχές, ιατρικές επιπλοκές, αιτιοπαθογένεια)
3η εβδομάδα: Διατροφικές Διατραχές ΙΙ
Ψυχογενής Βουλιμία και Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας (Ψυχογενής Βουλιμία: Κλινικά συμπτώματα και συμπεριφορές, επιδημιολογία και συννοσηρότητα, ομοιότητες και διαφορές με τη Νευρική Ανορεξία, Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας: Κλινικά συμπτώματα και συμπεριφορές, επιδημιολογία και συννοσηρότητα, αιτιολογία υπερφαγίας)
4η εβδομάδα: Διατροφικές Διαταραχές ΙΙΙ
Άλλες Διατροφικές Διαταραχές (Σύνδρομο Νυχτερικής Υπερφαγίας, Διαταραχή Νευρικής Ορθορεξίας, Άτυπες και μη αναγνωρισμένες διατροφικές διαταραχές. Διατροφικές Διαταραχές στον ανδρικό πληθυσμό, σε αθλητές και άλλες ειδικές ομάδες)
5η εβδομάδα: Αξιολόγηση Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής
Αξιολόγηση Διατροφικών Διαταραχών, Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις των Διατροφικών Διαταραχών (Διαγνωστικά εργαλεία, Διαγνωστική Συνέντευξη, Διαιτολογίκή, Ψυχαναλυτική, Προσωποκεντρικής, Συστημική/Οικογενειακή, Gestalt, Συνδιαλλετική, Ομαδική)
6η εβδομάδα: Αξιολόγηση Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής
Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία
(Βασικές Αρχές, Γνωσιακή Σχήματα, Θεραπεία κατά Beck, Συμπεριφοριστική Θεραπεία, Περιγραφή των βασικών τεχνικών της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας)
7η εβδομάδα : Γνωσιακή - Συμπεριφορική Θεραπεία Διατροφικών Διαταραχών Ι
Ανορεξία (Γνωσιακή Μοντέλα για την Ψυχογενή Ανορεξία- Συνδυασμός Γνωσιακής Συμπεροφοριστικής και Οικογενειακής Θεραπείας για την Αντιμετώπιση στης Ανορεξίας, Θεραπευτική Σχέση, Βασικές Γνωσιακές και Συμπεριφοριστικές Τεχνικές στην Αντιμετώπιση της Ανορεξίας)
8η εβδομάδα: Γνωσιακή - Συμπεριφορική Θεραπεία Διατροφικών Διαταραχών ΙΙ
Βουλιμία και Υπερφαγία (Γνωσιακά Μοντέλα και Μηχανισμοί διατήρησης της Υπερφαγίας και της Βουλιμίας, Θεραπευτική Σχέση, Κύριες Γνωσιακές Συμπεριφοριστικές Τεχνικές στην Αντιμετώπιση της Βουλιμίας και της Υπερφαγίας)
Διάρκεια προγράμματος
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια οκτώ εβδομάδων και παρέχεται υβριδικά (δια ζώσης & απόσταση) μέσα από ειδικά οργανωμένη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται πρωινές ώρες Σαββάτου 10:00-13:00 Ημερομηνίες συναντήσεων: 25/05, 01/06, 08/06, 15/06, 22/06, 29/06, 07/07, 13/07.
Σε περίπτωση ανάγκης ατομικών/ομαδικών εποπτειών οι εκπαιδευτές του προγράμματος μπορούν να υποστηρίξουν εποπτεία προς τους εκπαιδευομένους.
Ο πλήρης οδηγός σπουδών θα σταλεί κατόπιν εισαγωγής στο πρόγραμμα.
Προϋποθέσεις εισαγωγής
- Έκαστος εκπαιδευόμενος οφείλει να πραγματοποιήσει συνέντευξη εισαγωγής με τους εκπαιδευτές του προγράμματος.
- Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να γίνει δεκτός/η ένας σπουδαστής/στρια στο πρόγραμμα είναι να έχει ήδη ολοκληρώσει ή να εκπαιδεύεται σε ψυχοθεραπευτικό ή συμβουλευτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.
- Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν διαιτολόγοι και ιατροί που έχουν γνώσεις συμβουλευτικής.
Πιστοποιήσεις
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο σπουδαστής θα έχει :
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και των υποχρεώσεων το ινστιτούτο χορηγεί δίπλωμα στις Διατροφικές Πρόσληψης Τροφής.
Το ινστιτούτο είναι αναγνωρισμένο κέντρο δια βίου μάθησης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με δικαίωμα χορήγησης πιστοποιητικών επιμόρφωσης. Με το πέρας των σπουδών, το ινστιτούτο χορηγεί πιστοποιητικό επιμόρφωσης 30 ωρών, που επιτρέπει τη κατάθεση του παραπάνω σε διαγωνισμούς του δημοσίου.
Το ινστιτούτο αποτελεί τακτικό και αναγνωρισμένο μέλος του European Distance and E-Learning Network (E.D.E.N.)και έχει βραβευτεί για τη καινοτομία του στη μέθοδο εκπαίδευσης στη ψυχοθεραπεία.