Γράφει: Αναστάσιος Χαραλαμπάκης
Επιμέλεια: Θεόδωρος Τσιριγώτης
Δελτίο Τύπου | Η θέση του Ινστιτούτου στις πρόσφατες δηλώσεις περί “βιολογίας”.
Η γυναίκα στη σημερινή κοινωνία επιτελεί έναν πολύ-λειτουργικό ρόλο, ούσα μητέρα, εργαζόμενη, φίλη, σύντροφος και έχοντας την ίδια και κάθε άλλη δυνατότητα στο κοινωνικό σχετίζεσθαι με όποιο έμφυλο ον. Συνεπώς, η λειτουργία της τίκτουσας περισσότερο μας παραπέμπει σε μία πεπατημένη μικροαστική νοοτροπία παρά σε μια σύγχρονη επιστημονική οπτική.
Επιθυμώντας να τοποθετηθούμε ως φορέας ψυχικής υγείας που εργάζεται επισταμένα επί εικοσαετίας σε όλα τα επίπεδα της πρόληψης, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η επιθετικότητα δεν αποτελεί γνώρισμα γενετικά καθορισμένο των αρσενικών, αλλά κοινωνική πρακτική γενετικά προσανατολισμένη. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες οι κοινωνίες και οι πολιτισμικές τάσεις διαμορφώνουν κοινωνικούς ρόλους που αποδίδουν γνωρίσματα και ιδιότητες στα φύλα, ανεξάρτητα από το βιολογικό υπόστρωμα του κάθε ατόμου. Η ιδέα της βιολογικά ορμώμενης βίας αποτελεί μια παρωχημένη τοποθέτηση άμεσα συνυφασμένη με τη Χιτλερική λογική της υπεραξίας της Αρίας φυλής.
Ως εκ τούτου και με γνώμονα την αύξηση και ουχί τη μείωση της βίας σε Ευρωπαϊκό και ευρύτερο επίπεδο, θεωρούμε ότι θα ήταν ωφέλιμο να διευκρινιστεί ότι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, προσανατολισμού ή βιολογικών τάσεων είναι δυνητικά «εγκληματίες», όταν προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν η οικογένεια, η κουλτούρα, η έλλειψη παιδείας, οι ταξικές διαφορές και οι κοινωνικές διακρίσεις.
Ευελπιστούμε στο μέλλον οι προύχοντες και οι έχοντες αξιωματικές θέσεις να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους, καθώς απευθύνονται σε ένα διευρυμένο κοινό, το όποιο δεν παρακολουθεί τον ομιλητή ως άβουλο γνώσεων και πεποιθήσεων ον.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι το παρόν μήνυμα δεν αποτελεί πολιτική τοποθέτηση, αλλά κοινωνική παρέμβαση.
Πληροφορίες για τη φωτογραφία:
Amnesty Greece Women in Sorrow Poster, 2006, Women in Sorrow” by Goerge Mardas Amnesty International launched its global campaign to “Stop Violence Against Women” in 2003. Following an invitation by Amnesty International Greece, 360 posters and advertisements were created and entered in a competition. The creative posters were exhibited in February 2006 in the new Benaki Museum of Athens and published in a catalogue.
Creators: Pericles Matsoukis, Giorgos Mardas, David Kaneen