Μιλήστε μας για εσάς (τόπος κατοικίας, σπουδές εκτός EICP, επαγγελματική δραστηριότητα).
Μια υποτροφία του γερμανικού κράτους στο Παν/μιο της Φρανκφουρτης κατά την διάρκεια των πρώτων μου σπουδών (ΕΚΠΑ – Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας) στάθηκε η αφορμή να έρθω σε επαφή με το Ψυχόδραμα, ανακαλύπτοντας βιωματικά ότι η ενασχόληση με την ψυχική υγεία αποτελεί ανάγκη και καθήκον για μένα. Έτσι ολοκλήρωσα στα επόμενα χρόνια το δεύτερο μου πτυχίο στην Κλινική Ψυχολογία στο Παν/μιο του Βερολίνου. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα μεταξύ άλλων στην Βραχεία Δυναμική Ψυχοθεραπεία, στη Θεραπεία Τραύματος (EMDR) και εργάζομαι στην Αθηνα από το 2003 ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων, ζεύγους κ οικογένειας.
Ποιο πρόγραμμα/ποια προγράμματα παρακολουθήσατε στο EICP;
Το ετήσιο πρόγραμμα Θεραπείας Ζεύγους κ Οικογενείας, που αποδίδει εξαιρετικά στην καθημερινή κλινική μου εμπειρία.
Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ψυχική υγεία;
Όπως προανέφερα, η ενασχόληση με την ψυχική υγεία για μένα είναι ανάγκη και καθήκον , αφενός ως διαρκής προσωπική εξέλιξη και αφετέρου ως σταθερή νοηματοδότηση της καθημερινότητας κ του βίου μου εν γένει.
Τι σας έκανε να επιλέξετε το EICP;
Αρχικά το άρτιο πρόγραμμα σπουδών και η δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Επιβεβαιώθηκε η επιλογή μου από την αρτιότητα των ιθυνόντων κ με χαρά συστήνω σε νεότερους συναδέρφους το Ινστιτούτο.
Αν θα μπορούσατε να επιλέξετε τρεις στιγμές από την εκπαίδευσή σας στο EICP, ποιες θα επιλέγατε και για ποιο λόγο;
Εν μέσω καραντίνας, η ζεστή επαφή με τους συναδέρφους-συμφοιτητές λίγο πριν το μάθημα. Η δυναμική της ομάδας που είχε δημιουργηθεί συνέτεινε κατά πολύ στη χαρά της όλης διαδικασίας, απαραίτητη κατά την γνώμη μου σε κάθε εκπαίδευση!
Οι βιωματικές ασκήσεις στις μικρότερες ομάδες που ακόμα μένουν εντυπωμένες στη μνήμη μου, περισσότερο ίσως από κάθε θεωρητική μελέτη, πχ γενεόγραμμα, οικογενειακό γλυπτό.
Η δύσκολη αλλά τόσο πολύτιμη εμπειρία των εξετάσεων – μοναχική συνθήκη λόγω κορονοιού με πρωτόγνωρη διαχείριση χρόνου που τελικά άξιζε τον κόπο – και δικαίωσε τον κόπο μου, αποκρυσταλλώνοντας την γνώση που απέκτησα.
Κάποια συμβουλή για τους νεότερους ή εκπαιδευόμενους συναδέλφους;
Να μπείτε σε πρόγραμμα ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας το συντομότερο κ να ανατρέχετε σε εποπτεία ανεξαρτήτως χρόνων εμπειρίας όποτε το χρειάζεστε.
Μη σταματάτε να επιμορφώνεστε’ η εμπειρία σας κ η αγάπη στον άνθρωπο συχνά υπερβαίνει αλλά δεν καταλύει την σταθμισμένη και επιστημονικά εμπεριστατωμένη γνώση.
Και να φροντίζετε και τον εαυτό σας το λιγότερο με την ίδια θέρμη που φροντίζετε τους θεραπευόμενους σας.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
( Η Ντέπυ Ρίζου εργάζεται ως κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια εφήβων, ενηλίκων, ζεύγους, οικογένειας και ομάδας στο ιδιωτικό της γραφείο. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.depyrizou.gr καθώς και στο 210 9536752)